Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Erdek'te Kırım Kongo Kanamalı Ateşi semineri

Erdek

Erdek İlçe Müftülüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğü ile Erdek İlçe Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleşen seminere katılanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında bilgi sahibi oldu.

Erdek İlçe Müftülüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğü ile Erdek İlçe Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleşen seminere katılanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında bilgi sahibi oldu.
Erdek Toplum Sağlığı Merkezi tarafından imamlara ve mahalle muhtarlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı hakkında seminer verildi.
Erdek Öğretmenevi Toplantı Salonunda verilen seminerde konuşan Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığının dikkate alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. 
Vücuda yapışan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riskinin de o derece azaldığını belirten Doktor Ekiz, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının belirtileri ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıktır. Bununla beraber bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerde görülebilir" dedi.
Kenelerin, kesinlikle elle öldürülmemesi gerektiğini vurgulayan Doktor Ekiz, "Kırsal alanlar, orman kenarı ve tarım arazileriyle bu gibi yerlerdeki piknik alanlarına gidenler açık renkli giysileri giymeyi tercih etmeli, pantolon paçalarını çorap içine almalı, dönüşte mutlaka vücutlarını ve elbiselerini kene yönünden kontrol etmeli ve kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırmalıdır. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken, kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu kısımdan tutularak çıkartılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı.” diye konuştu.
Dr. Ekiz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Yaklaştığımız yaz sezonunda kenelerle bulaştığı bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda hastalığa yakalanma riski artacağından bu konuyla ilgili korunma tedbirleri ve hastalığı hakkında bilgilendirme amaçlı düzenlenen bu toplantı çok önemliydi. Ülkemizde 2002 yılından bu yana yaklaşık 200 vatandaşımızı kaybettiğimiz, ilçemizde ise çok şükür KKKA hastalığı ile bu hastalıktan dolayı ölüm vakasının yaşanmadığını bilgilerinize sunuyorum. Bu hastalığa yakalanan 6 kişinin birinin yaşamını kaybettiği oysaki, kene yoluyla bulaşan bu mikrobik hastalığın kene kontrolü ve kenelerden korunarak bu riskli durumların en aza indirilmesi bu tip düzenlenen bilgilendirme seminerleri ile gerçekleşecektir. Bilinmesi gerektiği üzere bu hastalık kene tarafından ısırılmayı takiben 1-10 gün arasında 38 derecenin üzerinde ateş, karın-eklem ağrıları, deride kızarıklık-morluk, iç kanama problemleri ile kendini belli etmektedir. Hastalığa yakalananların kesin tanısı kesinlikle hastanelerde yapılıp, takip ve tedavileri yine yatarak hastanede olması gerekir. Ölümle sonuçlanabilen bu hastalık konusunda tüm bölge halkımızın duyarlı olması önemli olabileceği gibi ülkemizde daha çok Tokat, Erzurum, Çorum, Gümüşhane gibi illerimizde görülürken, Balıkesir'de de yakın tarihte bugüne kadar 4 vakaya rastlanmıştır.”
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Tarihçesi:
İlk defa 1944 ve 1945 yıllarının yaz aylarında Batı Kırım'da ziraat yapan Sovyet askerleri arasında, akut kanamalı ateş kliniği gösteren bir epidemi dikkati çekmiş ve Crimaen Haemorrhagic Fever” olarak adlandırılmıştır. Hastaların kanlarından ve Hyalomma marginatum adlı kenelerden etken virus izole edilmiştir. 1969 yılında etkenin Zaire'de akut ateşli bir hastanın kanından 1956 yılında izole edilen virusla aynı olduğunun gösterilmesi üzerine hastalık Crimean-Congo Haemorrrhagic Fever” (CCHF) olarak anılmaya başlanmıştır.
Ülkemizdeki durumu
Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Çorum, Sivas, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere geniş bir coğrafi alanda görülmeye başlanmış ve hastalığın tanısı 2003 yılında konmuştur. Daha sonra Kastamonu, Bartın, Ankara, Balıkesir gibi illerde de vakaların ortaya çıkması ile hastalığın görüldüğü alan daha da genişlemiştir. Hastalık her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır. 2002 yılında başlayan bu salgın halen devam etmektedir.
Haber : Taygun Ertan



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli